Sertleşmeme Sorunu
1.Penis Nasıl Sertleşir?
Penis, anatomik olarak gözenekli yapıya sahip bir organdır. Bu gözenekler cinsel uyarılma ile birlikte kan ile dolar ve peniste büyüme ve sertleşme olur. Cinsel uyarılma ile birlikte penisin sertleşebilmesi için, merkezi sinir sistemi tarafından sinirler aracılığı ile gönderilen sinyallere bağlı olarak atardamarlar genişler ve penise bol miktarda kan taşır. Aynı anda toplardamarlar daralarak penise gelen kanı geriye taşımaz ve penis içerisinde hapsolmasını sağlar. Yani sağlıklı bir sertleşme için öncelikle sinir ve damarların sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Bunların yanında, hormonların da sertleşme sürecinde çok önemli rolleri vardır.
2.Sertleşmeme Sorunu Neden Olur?
Penisin sertleşmesi (ereksiyon) vücutta hormonların, sinirlerin ve damarların doğru çalışmasının yanında psikolojik faktörlerin de rol oynadığı oldukça komplike bir süreçtir. Penisin sertleşmeme sorunu da bu sürecin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilen sorunlara bağlı olabilir. Yani sertleşme probleminin altında damarlar, hormonlar gibi biyolojik-organik sorunlar yatıyor olabileceği gibi problem tamamen psikolojik faktörlere bağlı da olabilir.
Kimi zaman da biyolojik sorunların üzerine psikolojik faktörler de eklenir ve durum daha karmaşık bir hal alır. Sorunun doğru bir şekilde çözülebilmesi için altta yatan sebebin ya da sebeplerin iyi analiz edilmesi gereklidir.
3.Psikolojik Faktörler Penisin Sertleşmesini Nasıl Etkiler?
İnsan cinselliği, biyo-psiko-sosyal bir süreçtir. Penisin sertleşebilmesi için biyolojik olarak sağlam olması yetmez. Ereksiyon mekanizmasında psikolojik faktörler de en az biyolojik ve organik faktörler kadar etkilidir. Erkeklerde cinsellik çoğu zaman performans ve skor odaklı yaşandığı için her zaman aynı performansı gösterememe korkusu performans anksiyetesi olarak adlandırılır ve sertleşme güçlüğünün sık görülen nedenlerinden birisidir.
Penis boyuna ilişkin takıntılar da erkeklerde sertleşme güçlüğüne yol açabilir. Bunlar dışında kaygı bozuklukları, depresyon gibi psikolojik sağlığı etkileyen durumlar, madde bağımlılığı ve alkolizm, çocukluk çağında yaşanan travmalar da sertleşme güçlüğünün belli başlı nedenleridir.
4.Sertleşmeme Sorununun Tedavisi Var Mı?
Penisin sertleşmeme sorunu, son yıllarda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler ile birlikte gün geçtikçe daha başarılı olarak tedavi edilebilmektedir. Penisin anatomisinin daha iyi öğrenilmesi ve sertleşmeyi ortaya çıkaran mekanizmaların daha iyi anlaşılması ile birlikte sorunun kaynağını belirleyerek çözülmesi günümüzde mümkündür. Penisin damar yapılarındaki problemleri, hormonal problemleri ya da sertleşme bozukluğuna neden olabilecek psikolojik problemleri artık başarı ile belirleyebiliyor ve sorunun kaynağına yönelik çözümlerimizi üretebiliyoruz.
5.Sertleşmeme Sorunu Yaş İle İlişkili Mi?
İlerleyen yaş ile birlikte hem hormon üretiminde ortaya çıkan bozukluklar hem de damar yapılarında ortaya çıkan problemler nedeni ile sertleşme güçlüğü daha sık görülür. Genç yaşlarda görülen sertleşme güçlüğünün sebepleri daha çok psikolojik kökenli iken ileri yaşlarda hormonal ve damar yapılarına bağlı problemler ön plana çıkar.
6.Sertleşmeme Sorunu Ameliyatla Çözülür Mü?
Damar sorunlarına bağlı sertleşmeme sorununda cerrahi tedavi etkili olabilmektedir. Ancak öncelikle Şok Dalgası Tedavisi (ESWT), ilaç tedavisi gibi yöntemler denendikten sonra başarılı olunamaması halinde cerrahi tedaviler gündeme gelmelidir. Sertleşme probleminde en sık kullanılan cerrahi tedavi yöntemi penis protezi takılması ameliyatıdır. Penis protezleri ile ileri yaşlarda bile keyifli bir cinsel yaşam mümkün olabilmektedir.
7.Boşaldıktan Sonra İkinci Cinsel İlişkide Penisin Sertleşmemesi Normal Midir?
Erkeklerde boşalma sonrasında sertleşme kaybı olması, kısa süre içerisinde tekrar sertleşmenin olmaması tamamen normal bir durumdur. Genç yaşlarda çok da hissedilmeyen bu iki ilişki arasındaki süre yaşla beraber giderek artar.
8.Sertleşince Peniste Eğrilik Olması Normal Midir?
Peniste doğuştan olan ya da ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan eğrilikler olabilir. Bu eğrilik penisin vajinaya girişini engelleyecek kadar ileri ise cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilir.
Alanında Uzman Hekimlerimizle
Sağlığınız Garanti Altında
1978’den beri güvenilir, etik sağlık hizmeti…